Dersom du vurderer å slutte med røyking finnes det flere hjelpemidler du kan ta i bruk og nedenfor kan du lese mer om forskjellige behandlingsmetoder som røykemedisiner og nikotintyggegummi. Du kan også lese om risiko og mulige konsekvenser knyttet til røyking, samt finne nyttige tips om hvordan du enklest mulig kan slutte å røyke.

Hva kan røyking forårsake?
Røyking er i seg selv ikke en helseplage, men som de fleste i dag kjenner til kan røyking føre til en rekke helseplager og ikke minst alvorlig sykdom. I verste fall kan røyking føre til permanent uførhet eller død og du finner mye nyttig informasjon om mulige konsekvenser på nettsidene Slutta.no. Her nevner vi kun kort noen av de negative konsekvensene røyking kan gi.

De mest alvorlige konsekvensene fra røyking er luftveissykdommer som kols, kreft, samt hjerte- og karsykdommer. Det finnes imidlertid også en rekke andre negative konsekvenser og hver eneste en av disse er egentlig en god nok grunn til å slutte å røyke. For eksempel kan røyking føre til erektil dysfunksjon hos menn og redusert fruktbarhet hos kvinner.

Her finner du tips om populære kosttilskudd


Videre kan røyking føre til dårligere kondisjon, dårligere smaksevne, misfarging av tennene, tidligere aldring i form av rynker og gråere hud, nedsatt luktesans pluss mye mer. Kort sagt kan røyking både føre til dødsfall og/eller redusert livskvalitet og vi må heller ikke glemme at passiv røyking er skadelig, spesielt for barn.

Hvordan slutte å røyke?

Å slutte med røyking er definitivt noe du bør gjøre og selv om det kan være krevende finnes det god hjelp å få. Nedenfor kan du lese om alt i fra behandlingsmetoder som legemidler til tips og nyttige hjelpemidler. Legg spesielt merke til røykemedisinen Champix som du nå kan bestille lovlig via internett. Tips om e-sigaretter finnes her.

Røykemedisin
Champix er en reseptbelagt røykemedisin som er godkjent av det norske Legemiddelverket og som beviselig vil hjelpe deg å slutte med røyking. Forklaringen på det er delvis at Champix lindrer røyketrangen og abstinenssymptomene, samt delvis at denne røykemedisinen reduserer nytelsen ved å røyke. Champix er med andre ord en røykemedisin som funker, men legg merke til at det som ved andre legemidler finnes en risiko for bivirkninger. I vår omtale av Champix finner du utfyllende informasjon, samt tips om hvor du trygt og lovlig kan bestille denne røykemedisin på nett.

Nikotinmedisiner
Nicorette og Nicotinell er nikotinmedisiner som virker ved å tilføre kroppen nikotin, noe som gjør det enklere å slutte med røyking. Forklaringen på det er naturligvis at abstinensene reduseres og disse produktene finnes i en rekke varianter. Du kan for eksempel kjøpe nikotintyggegummi, plaster, tabletter eller inhalator og det kna du gjøre reseptfritt hos et norsk apotek. Legg for øvrig merke til at nikotinmedisiner kommer i forskjellig styrke, noe du kan lese mer om på nettsidene til Helse Norge.

Veiledning
Dersom du skal slutte å røyke kan veiledning være et effektivt hjelpemiddel og det kan du få flere steder. Et alternativ er fastlegen eller annet kvalifisert helsepersonell, men du kan også benytte røyketelefonen som har hjulpet mange. Den har nummer 800 400 85 og kan gi deg oppfølgning så lenge som er år. Ellers kan du finnes støtte og tips på en rekke nettsteder og i forskjellige diskusjonsforum

Snus kan hjelpe
Dette er ikke et tips helsemyndighetene er spesielt begeistret for og i følge deres nettsider foreligger det ikke dokumentasjon på at snus egner seg som et hjelpemiddel for deg som ønsker å slutte med røyking. Tusenvis av mennesker kan imidlertid bekrefte at snus hjelper deg å kutte røyken og det sier seg nesten selv at dette stemmer. De fleste uavhengige eksperter er enige om at snus som erstatning for røyk vil være positivt for folkehelsa og det er foretatt flere vitenskapelige undersøkelser som viser at snus er effektivt for deg som ønsker å slutte med røyking. 


Nyttige tips
Det finnes en rekke tips for hvordan du lettere skal kunne slutte å røyke. Blant annet skal det hjelpe dersom du bestemmer deg for en dato, dersom du har en plan for hva du skal gjøre når røyksuget kommer og dersom du skriver ned alle de gode grunnene til å slutte med røyking. Et kjapt søk på Google vil gi deg en rekke nettsteder med tips om hvordan du kan kutte ut røyken og på nettstedet Slutta.no finner du noen av de beste.

Sist oppdatert 21. oktober

Skal du slutte å røyke?

Vi vurderer helseprodukter